,

Wordcamp GRE review

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο είχα την χαρά να παρευρεθώ στο πρώτο Wordcamp στην Ελλάδα, εδώ στην πόλη μου την Θεσσαλονίκη. Είμουν ιδιαίτερα χαρούμενος που θα συναντήσω μετά από αρκετό καιρό καλούς μου φίλους, πολλά geeks, hackers και ακόμη περισσότερους bloggers. Ήξερα ότι η ημερίδα θα αφορά καθαρά το wordpress και έτσι ήμουν έτοιμος να δω πράγματα που ήξερα αλλά να μάθω ακόμη περισσότερα.
Μπαίνοντας στην αίθουσα εντυπωσιάστηκα από το φουαγιέ της όπου γραφτήκαμε και μας μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό, αυτοκόλλητα και μπλουζάκι wordpress εκτός όμως από το πρόγραμμα της ημερίδας. Μετα από κάποια καθυστέρηση η ημερίδα άρχισε με τον διοργανωτή Βασίλη Κανονίδη να μας μιλάει γενικά για το wordpress σαν μηχανή για blogs αλλά και άλλες εφαρμογές αυτού μέχρι και ως φόρουμ. Εντυπωσιάστηκα είναι η αλήθεια καθώς ήξερα ότι το wordpress είναι πολύπλευρο και παραμετροποιήσιμο αλλά όχι και τόσο. Στην συνέχεια το λόγο πήρε ο Γιάννης Κωνσταντακόπουλος ο οποίος μας έκανε μια συγκριτική ανάλυση του wordpress και του Expression Engine από την πλευρά του designer. Ήταν φανερό ότι ο παρουσιαστής ήταν fan του Expression engine (το οποίο παρεμπιπτόντως είναι closed source) και μας το αποδείκνυε σε κάθε slide. Δεν είμαι designer και εφόσον είμαι στο wordcamp θα ήθελα να δω πως πραγματικά μπορώ να σχεδιάσω ένα wordpress theme και όχι μια σύγκριση δύο εργαλείων που στο κάτω κάτω το ΕΕ δεν το ήξερα καν, ούτε σαν όνομα.

Οι επόμενες δύο παρουσιάσεις ήταν από τις καλύτερες της ημέρας με τον Γεράσιμος Τσιάμαλος και τον Nikolay Bachiyski να αναδεικνύουν το wordpress και να γεμίζουν αποπνικτικά την αίθουσα. Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν κατάφερα να τις δω ολόκληρες καθώς η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη και η αίθουσα ήταν αποπνικτική.

Η επόμενη κατά σειρά παρουσίαση ήταν αυτή της microsoft η οποία είχε ως θέμα το Microsoft Azure ή με απλά λόγια το cloud computing που έχει αναπτύξει η ίδια Να θυμίσω ότι είμαστε σε wordcamp και όχι σε κάποια άλλη ημερίδα. Αρχίκα ο Γιώργος Κανελλόπουλος μας μίλησε για το τι είναι το cloud computing αλλά στο μεγαλύτερο μέρος της παρουσίασης του αναλώθηκε στο πως δουλεύει εκ των έσω ο μηχανισμός του CC της εταιρείας του. Επίσης στάθηκε στο γεγονός ότι το συγκεκριμένο cloud computing είναι το ιδανικότερο για όλα τα μεγάλα project και site τύπου facebook και twitter. Τέλος αφιέρωσε και 3 λεπτά για να μας δείξει μια έτοιμη εγκατάσταση του wordpress στο Azure. Ήταν απο τις λίγες παρουσιάσεις που έβρισκες να κάτσεις όπου ήθελες. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δημήτρης Δημητριάδης ο οποίος μας παρουσίασε το nbgi500.gr το οποίο είναι ένας δείκτης και το site είναι φτιαγμένο σε wordpress.

Στη συνέχεια την σκυτάλη πείρε και πάλι ο Γιώργος Κανελλόπουλος ο οποίος παρουσίασε το Microsoft WebsiteSpark & WebPI. Δυστυχώς δεν κατάφερα να παρευρεθώ σε όλη την παρουσίαση του. Έπρεπε να παρω αέρα.

Διαβάζοντας αυτό το ποστ μπορείτε να με χαρακτηρίσετε κακοπροαίρετο και αρνητικό. Η αλήθεια είναι οτι απογοητεύτηκα λίγο από την ημερίδα και ο λόγος είναι μερικές κατά την άποψη μου “άκυρες” παρουσιάσεις που έγιναν. Παρ’ όλα αυτά τα τσίπουρα που συνέχισαν μετά στα πλαίσια του opentsipouro ήταν αυτό που λέμε “όλα τα λεφτά”. Επισημαίνω περισσότερο τα αρνητικά γιατί αυτά είναι που χρειάζονται βελτίωση και θα βοηθήσουν στην μεγαλύτερη επιτυχία του επόμενου wordcamp.

Για εμένα οι δύο παρουσιάσεις του Γιώργου Κανελλόπουλου, του Γιάννη Κωνσταντακόπουλου και μιας συμπαθέστατης κυρίας που μας παρουσίασε το περιοδικό-βιβλίο που φτιάχνει δεν είχαν ιδιαίτερη σχέση με το event.
Αναλυτικότερα:
Ο Γ. Κανελλόπουλος στην πρώτη παρουσίαση για να μπορεί να πει ότι έχει σχέση με το wordcamp θα έπρεπε να αναλωθεί πολύ περισσότερο στην εγκατάσταση του wordpress στο Cloud της Microsoft παρά σε κάθε διαφάνεια να μας λέει πως δουλεύει ΤΟ ΔΙΚΟ τους Cloud και το πόσο μαματο είναι. Την δεύτερη παρουσίασης δεν την παρακολούθησα ολόκληρη γιατί πολύ απλά δεν κατάλαβα τι σχέση είχε με το wordpress και γενικός δεν με ενδιέφερε. Επίσης ακόμη δεν κατάλαβα τη σχέση του περιοδικού-βιβλίου που μας παρουσίασε η συμπαθέστατη καθηγήτρια (μου ξεφεύγει το όνομα της) με το wordpress. Τέλος η παρουσίαση του Γιάννη Κωνσταντακόπουλου ήταν μεν από τις καλύτερες παρουσιάσεις από πλευράς ομιλητή διαφανειών και λοιπά αλλά έπασχε από θέμα. Προσωπικά δεν γνωρίζω το Expression Engine και εφόσον μπαινεις στην διαδικασία να το συγκρήνεις με το wordpress, περίμενα να μας εξηγήσεις ποιο λεπτομερή και το τι ακριβώς είναι το EE. Περίμενα να δω πως ακριβώς δουλέυει, τι κοινά έχει γενικά με το wordpress, τι διαφορετικά και όχι μόνο από την πλευρά του designing. Το μόνο που έβλεπα συνέχεια ήταν 2 μπάρες σύγκρησης των 2 πλατφόρμων ως αναφορά ΠΑΝΤΑ το design. Επίσης σε κάθε διαφάνεια άκουγα για το πόσο τέλειο είναι το ΕΕ και ότι πρέπει όλοι να χρισημοποιήσουμε αυτό. Just for the record, ο τίτλος της παρουσίασης ήταν “Design στο WordPress: κλέβοντας λίγη από τη χάρη του Expression Engine”, η παρουσίαση έγινε στα πλαίσια του wordcamp και το Expression Engine είναι ένα πρόγραμμα κλειστού λογισμικού το οποίο κοστίζει $250.
Και πάλι ζητάω συγνμη για την σκληρή κριτική, but that’s me.

Τι θα ήθελα να δω στο επόμενο wordcamp:

* Μερικοί από το κοινό διέκοψαν τους ομιλητές καθότι θεώρησαν ότι η παρουσιάσεις τους ήταν εκτός θέματος. Και καλά έκαναν. Η γνώμη του κοινού πρέπει να είναι πάντα ευπρόσδεκτη και όχι κατακριτέα. Σε όλες τις διακοπές πάντως που συνέβησαν οι ομιλητές κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα: “τι σχέση έχει αυτό με το wordpress” και δυστυχώς κανείς τους δεν μπόρεσε να ικανοποιήσει με την απάντηση του. Έχω παρευρεθεί και εγώ σε αρκετές ημερίδες/συνέδρια σε Ελλάδα και εξωτερικό και πουθενά δεν έχει κατακριθεί το κοινό για τις αντιδράσεις του.

Παρ’ όλα αυτά θέλω και πάλι να συγχαρώ τον Βασίλη Κανονίδη (αλλά και τον Βασίλη Κασσιανό για την συμβολή του) για το τρελό τρέξιμο που έριξε για να φέρει εις πέρας το wordcamp! Well done! Η οργάνωση ήταν εξαιρετική! Keep up the good work guys.

P.S.: Ναι είμαι linuxas, είμαι λάτρης του ελεύθερου και ανοιχτού λογισμικού και ο λόγος που έγραψα όλα τα παραπάνω δεν είναι επειδή είμαι ρομαντικός και εραστής του ΕΛΛΑΚ. Θεωρώ τον εαυτό μου αρκετά ανοιχτό μυαλό και συγκαταβατικό.

Advertisement

6 responses to “Wordcamp GRE review”

  1. Θεωρώ τον εαυτό μου αρκετά ανοιχτό μυαλό και συγκαταβατικό.

    Έχω κάτι εισητήρια για την 4Α. Πάμε; ;P

  2. Μάλιστα. Συμφωνώ γενικά μαζί σου και με την οπτική που το βλέπεις το όλο θέμα, παρόλο που δεν παραβρέθηκα (και ας μένω Θεσ/νίκη, δυστυχώς ο ελεύθερος χρόνος για τέτοιου είδους γεγονότα δεν υπάρχει).

    Το EE είναι (περίπου) η κλειστή έκδοση του CodeIgniter, του PHP framework.

  3. Γεια χαρά,

    διάβασα με ενδιαφέρον ό,τι έγραψες και ελπίζω να διαβάσω ακόμη περισσότερα στο μέλλον.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers like this: