Την Παρασκευή 27/6 στον ημιώροφο του Βιολογικού του Α.Π.Θ. πραγματοποιήθηκε διάλεξη του Διομίδη Σπινέλλη με θέμα “A tale of four Kernels”. Στόχος ήταν να μας παρουσιάσει τα αποτελέσματα της ποιοτικής σύγκρισης του κώδικα που είχε εφαρμόσει στους παρακάτω τέσσερις πυρήνες: Linux, OpenSolaris, Windows Research Kernel, FreeBSD”.
Οι τομείς σύγκρισης ήταν οι εξής:
- Overview
- File Organization
- Code Structure
- Code Style
- Preprocessing
- Data Organization
Πριν ακόμη ξεκινήσει η παρουσίαση όλοι περιμέναμε να “νικήσει” το FreeBSD και o πυρήνας του Windows να καταλήξει τελευταίος. Εν τέλη κώδικας του Windows Research Kernel απέσπασε καλές κριτικές στον τομέα του δομής του κώδικα, αλλά όχι και τόσο καλές στην λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα του κώδικα. Στον αντίποδα ο κώδικας του Linux έδειξε ότι είναι ποιο λειτουργικός και αποτελεσματικός χωρίς όμως πολλά σχόλια, σωστή ορθογραφία και λειτουργική δομή. Οι πυρήνες του FreeBSD και OpenSolaris κινήθηκαν σε μέτρια επίπεδα χωρίς κάποια ιδιαίτερη έκπληξη.
Μετά το τέλος της παρουσίασης ακολούθησε συζήτηση των παρευρισκομένων με τον ομιλητή αλλά και μερική αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων. Ειπώθηκε μάλιστα από το κοινό ότι μερικά αποτελέσματα είναι υποκειμενικά, όπως η μέτρηση των σχολίων του κώδικα κάθε πυρήνα. Πολλοί προγραμματιστές σχολιάζουν σχολαστικά και λεπτομερειακά τον κώδικα τους ενώ άλλοι γράφουν κατανοητό προς τον αναγνώστη κώδικα, τον λεγόμενο self-documented code. Τα σχόλια, δικά σας.
😉
Αναλυτικά τα αποτελέσματα των μετρήσεων καθώς και την προσωπική ιστοσελίδα του Διομίδη Σπινέλλη μπορείτε να τα βρείτε στις παρακάτω παραπομπές:
http://dmst.aueb.gr/dds/sw/4kernel/
http://dmst.aueb.gr/dds/pubs/conf/2008-ICSE-4kernel/html/Spi08b.html